Искат български фирми да доставят техника за ЦЕРН
Искат български фирми да доставят техника за ЦЕРН / netinfo
Български фирми ще могат да доставят оборудване за лабораториите на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН). Това съобщи председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов.

Проведена е среща с генерелния секретар на ЦЕРН, пред който Варна е заявила желание български фирми да доставят оборудване и техника за учените в централата. В най-скоро време ще определим по какви критерии ще се избират те, уточни Гоцанов.

През 2009 г. в общинския бюджет ще се заложи сумата от 50 000 лв, които ще се използват за посещението на 40 варненски учители по физика в ядрения център. През септември същата година в морската столица ще се проведе Национална конференция на учители физици със западни лектори, разказа варненският общински председател.

Догодина в Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” във Варна ще се направи специална лабратория за физични опити, в която ще работят учители по физика. Техниката ще се достави от ЦЕРН, а помещенията ще са достъпни за учениците на морската столица.