И бездомниците в приюта ще получат коледни подаръци
И бездомниците в приюта ще получат коледни подаръци / Impact Press Group, архив

Бездомниците в СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ няма да имат специално меню, но ще получат подаръчни пакети с хранителни продукти за празниците. Това съобщи за Дарик шефът на общинската дирекция „Социални дейности“ Любомира Комитска.

Към момента в приюта са настанени 87 души при капацитет 50 места. Въпреки това има възможност да се подслонят още 10 нуждаещи се. Условията там са добри – топла вода, ток и храна, увери Комитска. При необходимост се оказва и медицинска помощ. В момента в приюта няма настанени хора от други общини, макар че голяма част от бездомниците във Варна са гастролиращи от други райони на страната.

Покрив се осигурява на всеки, подал заявка, а при падане на температурите под нулата се прибират всички бездомници. В някои случаи те сами търсят помощта на звеното, друг път сигнал за бедстващи подават граждани и полицейски служители.

Попадналите в центъра няма как да бъдат държани там насила и тези, които не желаят да остават, го напускат на следващия ден. Правото на престой на всеки нуждаещ се е два пъти годишно по три месеца.

„Случаите са индивидуални и различни. В приюта попадат хора, които просто обичат да живеят на улицата. Има и такива, които нямат роднини и близки, или пък хора, които са си изгубили жилищата при имотни измами“, обясни Комитска.