Христо Кирчев: Опитват се да ликвидират Морското училище
Христо Кирчев: Опитват се да ликвидират Морското училище / netinfo
Ако Висшето военноморско училище «Н. Вапцарав» във Варна загуби досегашния си статут и бъде преобразувано във филиал на което и да е военно учебно заведение, то ще бъде ликвидирано, заяви депутатът от СДС Христо Кирчев. От местната структура на партията се обявиха категорично за запазването на Морската академия като главен център за обучение и подготовка на кадри за търговския флот и ВМС и против преместването й в друго висше училище.

Военноморското училище най-вероятно няма да бъде закрито, прогнозира Христо Кирчев. Според него идеята то да се премести е пореден политически предизборен ход на БСП, които «сами създават проблем, за да покажат как може да бъде решен».

Сините призоваха всички заинтересовани политически сили, неправителствени организации и представители на граждански сдружения към единни действия за запазване символа на морското образование и едно от най-старите висши учебни заведения в България. За целта пред централата на партията ще се събират подписи в подкрепа на идеята.

Освен с Военноморското училище, скандал назрява и с АГ-болницата във Варна, обяви депутатът и областен шеф на СДС Димитър Димитров. Лечебното заведение е общинско, но местната власт не изпълнява ангажимента си към него като отказва да инвестира в болницата. «Много е лесно да се купуват палми, но не е лесно да се гледат деца», коментира синият областен лидер.