Горска приказка с хепиенд
Горска приказка с хепиенд / netinfo
Варненецът Владислав Бонев е победителят в Националния ученически горски конкурс. Съревнованието се проведе на 4 август в Министерство на земеделието и горите.

Владислав е ученик във Варненската професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване “Н. Хайтов”. Дванайсетокласникът спечели конкурса с разработка на тема “Лонгозните гори по устието на река Камчия”. В разработката се прави обзор на състоянието на горите по поречието на река Камчия след 1970г., като се отчита, че при 8 типа гори тогава, сега е останал едва един. Идеята на проекта е да се анализират възможностите за възстановяването на горите.

Така младият варненец спечели правото да представи България за първи път на Третия международен младежки горски конкурс, който тази година ще се проведе в Санкт-Петербург, Русия.

Останалите участници в надпреварата бяха ученици от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас от Професионалните гимназии по горско стопанство и дървообработване във Варна, Тетевен, Банско и Лесотехническата гимназия в Берковица.

Проектите бяха оценявани от преподаватели от Лесотехническия университет, представители на лесовъдската гилдия, както и експерти по международно сътрудничество и проекти към Националното управление по горите.