/ ThinkStock/Getty Images
Регионалната екоинспеция санкционира мебелна фабрика край Варна за горене на дървесни отпадъци за отопление. Това става ясно от справка за контролната дейност на РИОСВ-Варна.

Проверката е направена след два сигнала в средата на януари за силно задимяване и остра миризма от комини на фабриката, която се намира в близост до летището. След проверка е било установено, че причината е изгаряне на дървесни отпадъци за отопление от дейността на два цеха за производство на мебели и цех за производство на метални изделия. Съставени са 2 акта. Дадени са предписания за недопускане изгарянето на отпадъци, класификация на отпадъците по ЗУО и извършване на собствени периодични измервания на емисиите, изпускани в атмосферния въздух от бояджийна камера.

След сигнал в края на януари в защитена местност Побити камъни е установено  изхвърляне на непречистени отпадъчни води в дере и замърсяване на площи със строителни и битови отпадъци. На фирма, която се занимава с производство на месни продукти, са дадени предписания със срокове за изпълнението им. Нарушителите на замърсяванията със строителни и битови отпадъци не са установени.

Продължава проверката по сигнал за рязане на дървета, заграждане с огради, копаене, изкореняване на борове, с цел застрояване в природен парк Златни пясъци, местност Перчемлията. Извършена е проверка на място, във връзка с която е изпратена покана на собственика на имота за изясняване на обстоятелствата.

От справката за контролната дейност на РИОСВ-Варна става ясно още, че са предприети  действия по установяване на самоличността на лице, публикувало обява за продажба на двойка черни лебеди в популярен сайт за покупко-продажби. 

Като неоснователни са окачествени сигнали за замърсяване в района на пристанище „Варна Запад” (между 10-то и 11-то кейово място) и силна задушлива миризма от фурна в жилищна сграда на варненската ул. „Русе”. Не е потвърден сигнал за продажба на защитени видове птици под Аспарухов мост.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК