ГЕРБ дават проекта „Цанков камък” на главния прокурор

/ БГНЕС, архив
Заради казуса „Цанков камък” другата седмица парламентарната група на ГЕРБ ще внесе сигнал до главния прокурор. Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков на извънредна пресконференция във Варна. Повод за нея стана информацията, че чашата на язовир „Цанков камък” се е пукнала и съоръжението се нуждае от ремонт, 7 години след като бе построено.

Пукна се чашата на язовир "Цанков камък"

Според депутата Ненков, винаги когато се говори за изтичане на държавни средства, в дъното е Тройната коалиция. „С тези хора трябва да се постъпва по този начин. Да не забравят какви зулуми са правили в ущърб на държавата”, заяви народният представител.   

„Проекти като „АЕЦ Белене”, „Цанков камък” и много други такива не са паралелна държава, а това се и абсолютно пладнешки обир. И няма кой да ни убеди, че тук не става въпрос за много голяма корупционна сделка, отбеляза още депутатът.

„Цанков камък” е поредният проект, изпълнен от Тройната коалиция, в който отново трябва да се наливат пари, изтъкна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.  Той припомни, че язовирът, който бе пуснат в края на 2010 г., трябваше да бъде построен за 440 млн. лв., но се оскъпи до 1 млрд. лева.

„Не виждаме като нормално, след като пари на данъкоплатеца на стойност около един милиард лева са изхарчени за такъв грандиозен проект, да се налага 7 години по-късно държавата да прави ремонти”, коментира Станков.

Зам.-министърът на енергетиката отбеляза, че ВЕЦ-ът е нерентабилен, тъй като работи не повече от 50 дни в годината. Изчисления пък показват, че инвестицията в „„Цанков камък” ще се възвърне след повече от 100 години.

От ляво надясно: Александър Ненков, Десислава Атанасова и Жечо Станков
От ляво надясно: Александър Ненков, Десислава Атанасова и Жечо Станков Дарик Варна

„Отново мегаломанските проекти на Тройната коалиция след години дават отражение върху не само държавния бюджет, но и дължимото от нас,  данъкоплатците”, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя припомни, че министър на енергетиката по време на реализацията на проекта „Цанков камък” бе Румен Овчаров, е него заместник – сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова. Атанасова допусна, че Нинова може би е била уволнена заради корупция от тогавашния премиер Сергей Станишев заради някой от „тези мегаломански проекти”.

Третото правителство „Борисов” се справя с добри темпове. Започнати са реформи в редица сектори. Колкото да се опитва опозицията да представя ситуацията пред цялото общество, всичко е видимо, строи се работи се и ако предните два мандата можеха да бъдат характеризирано със строителство, вече се виждат плодовете, изтъкна Атанасова.