/ БГНЕС, архив
Зад инициативата на министъра на отбраната за въвеждане на доброволна военна служба има скрити политически подбуди, срещу които трябва да се реагира остро. Това заяви във Варна председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Той определи намеренията на министъра като арогантно поведение, при условие, че редовната ни армия има недокомплект от около 5000 места за войници и офицери.

Въвеждат доброволна служба в България

 „Да се вземат пари от бюджета, които да бъдат използвани за скрити политически цели на Каракачанов и ВМРО, да се поддържат някакви формирования, които да ги използват включително и за политически смутове в държавата. Не изключвам и това”, отбеляза ген. Атанасов. Според него новата военна структура ще се използва и по време на избори. 

Трябва да се каже директно и откровено на българските граждани каква е причината България да не бъде допускана в системата Шенген, призова ексдепутатът и бивш шеф на Национална служба „Сигурност“.

"На първо място Шенген е доверие между страните членки за размяна на разузнавателна информация. Нашите западни партньори нямат никакво доверие в българските служби за сигурност, защото имат достатъчно информация, че те са пробити от олигархията, организираната престъпност и чужди разузнавателни служби. Затова не ни предоставят такава информация и не ни допускат в този съюз”, коментира лидерът на ДСБ на дискусия на тема „Европейски съюз за отбрана и сигурност и неговите черноморски измерения”, организирана от новото дясно обединение Български манифест за Европа.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев заяви, че в новата политическа структура силно приветстват присъствието на два американски кораба в акваторията на Черно море. 

„Силно сме безпокоени обаче от обстоятелството, че научаваме за това от CNN. От известно време не получаваме новини от нашето министерство на отбраната. Онази практика, която бях въвел, с изпреварваща информация да информираме обществеността, сега не функционира”, изтъкна бившият министър на отбраната.