Ейшън глори се е върнал на мястото, на което стоеше на котва
Ейшън глори се е върнал на мястото, на което стоеше на котва / Vesseltracker.com

Корабът "Ейшън глори" се е върнал на първоначалното място, на което беше на котва край бреговете на Сомалия, съобщи украинското посолство във Великобритания, цитирано от украинския в. "Киев пост". В сряда беше съобщено, че корабът е вдигнал котва и се движи на юг, покрай сомалийския бряг, към открития океан, припомня изданието.

Корабът, превозващ  над 2000 автомобила, бе отвлечен на 2 януари в Индийския океан, на 600 мили от бреговете на Сомалия, напомня украинското издание. На борда му има 25 членен екипаж, сред които 8 българи, 10 украинци, 5 индийци и 2 румънци. Корабът е собственост на базираната в Лондон компания  "Зодиак" и е построен през 1994 г., допълва изданието.

Междувременно се появиха коментарии, че атаките на сомалийските пирати все по-трудно се увенчават с успех. Това мнение изрази Том Кънтримен, американски помощник-държавен секретар по политическите и военните въпроси, цитиран от световните агенции. Данните от пиратските набези край бреговете на Сомалия и в Аденския залив показват, че през 2007 г. атаките на пиратите са се увенчали в 60% от случаите с успех. През миналата година едва 25% от нападенията са били с успешен за пиратите край.

През 2007 г. са били отчетени общо 19 нападения, като 12 са били успешни. През 2008 г. нападенията са били 122, от които 42 успешни. През 2009 г. нападенията са били 198, от които 50 успешни.

Според американския представител се забелязва тенденция пиратите да насочват усилията си към похищение на кораби край сомалийските брегове в Индийския океан, а не в Аденския залив, който е по-лесен за контролиране от многонационалните сили, борещи се с морското пиратство в тази част на света. Сега сомалийските пирати държат в плен общо 7 кораба с 160 души екипаж. На два от корабите има и български моряци.

САЩ са успели да заловят 25 сомалийски пирати. 24 са били предадени на кенийските власти. Само един ще бъде съден в Ню Йорк.