Един от най-прочутите курорти в света ни очаква. На цената на един билет за театър
Един от най-прочутите курорти в света ни очаква. На цената на един билет за театър / ТМПЦ

Канкун е един от най-прочутите градове курорти в света. Намира се в Мексико и представлява остров с лагуна от едната страна. Плажовете му са чисти и безкрайни, пясъкът е млечен, а водите – изумрудено кристални. Там никой не брои коктейлите, а денят и нощта се сливат в безкрайна плетеница от забавления.

Всяка година над 4 млн. туристи преминават през Канкун, но колко са българите сред тях не е известно. Най-вероятно малцина. От този театрален сезон обаче те ще станат значително повече. Защото варненските актьори ще ни заведат на „Мексиканските Кариби”, при това на цената на един билет за представление.

И тук слагаме точка на текстовете като от туристическа брошура, за да открехнем леко завесата на предстоящата премиера. „Канкун” е пиеса на един от най-нашумелите съвременни драматурзи Жорди Галсеран. Каталунец по произход, той вече живее в Америка, а негови текстове се поставят в най-добрите театри по целия свят. В България „Канкун” е поставяна веднъж. Сега ни я представя младият режисьор Стилиян Петров, който споделя, че „това намерение е можело да се осъществи точно с този състав на варненската трупа”.  В ролите ще видим Стоян Радев, Даниела Викторова, Пламен Димитров, Биляна Стоева и Гергана Арнаудова, преминали през „земетръсен, дълбок, но и любовен репетиционен период”, по думите на режисьора.

Две двойки отиват на почивка в скъпия и мечтан курорт. Почивката обаче се оказва нещо друго – черна комедия, психотрилър или нещо друго, което също ще бъде жанрово вярно. Страшни, безнадеждни, абсурдни ситуации, представени забавно и със страст.Случват се необратими и силни неща, вълнуващи и изправящи косите. На това ще станат свидетели зрителите на първата за сезона театрална варненска премиера. Не се подлъгвайте обаче от безгрижните усмивки на актьорите на плаката за представлението. Не ви ли се струват леко зловещи?

„Това е представление за непълнотата, за невъзможността да постигнем копнежите и желанията си. За съвременния човек, който е „частичен”. Той е объркан, започва и недовършва, мечтае, но сбъднатото не го удовлетворява. Той винаги иска още.”, казва режисьорът Стилиян Петров.

С премиерата на „Канкун” ще бъде открит 93-ият творчески сезон на Варненския драматичен театър. Постановката е дело на режисьора Стилиян Петров, направил впечатление на театралната гилдия още с първия си режисьорски прочит на "Части от цялото" по текстове на Йордан Радичков в Сатиричния театър и спечелил ИКАР 2005 за режисьорски дебют. Не за пръв път режисьорът работи в тандем с Венелин Шурелов – един от оригиналните съвременни сценографи и визуални артисти в България, носител на ИКАР 2013, Костюмограф е Елица Георгиева, композитор - Петя Диманова.

Предпремиерата е тази вечер от 19:00 часа на сцена „Филиал“, а премиерата – утре, 11 септември.