/ БГНЕС
Ахмед Доган е извън политиката и може да купува каквото поиска. Така настоящият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ коментира информацията, че почетният председател на партията вече е собственик на ТЕЦ "Варна".

„Всички се информираме от Търговския регистър, той е публичен и напоследък работи. Г-н Доган вече почти 6 години не се занимава с актуалната политика, а всеки български гражданин е свободен да се занимава с икономическа и търговска дейност", заяви Карадайъ в кулоарите на парламента.

Ахмед Доган купи ТЕЦ „Варна”

Ахмед Доган  е станал мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна", съобщи по-рано електронното издание на „Капитал”.  Неработещата от три години централа беше купена преди по-малко от година от семейството на бившия транспортен министър и настоящ общински съветник във Варна Данаил Папазов.

С договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания "Сигда", през която беше придобита ТЕЦ "Варна" за поне 48.5 млн. евро от опитващата се да излезе от България CEZ.

ТЕЦ Варна
ТЕЦ Варна; www.cez.bg, архив

Доган е купил от Станислав Папазов 36% от "Сигда", а от сестра му Ивелина - 34%. След продажбата двете деца на бившия министър остават съответно с 16 и 14%. Цената на придобиване на дела от Доган не е известна. Тя е уредена в анекси, които обаче не са приложени в Търговския регистър.