/ БГНЕС, архив
Ахмед Доган  вече е мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна", съобщава електронното издание на „Капитал”

Неработещата от три години централа беше купена преди по-малко от година от семейството на бившия транспортен министър и настоящ общински съветник във Варна Данаил Папазов. С договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания "Сигда", през която беше придобита ТЕЦ "Варна" за поне 48.5 млн. евро от опитващата се да излезе от България CEZ.

Данаил Папазов
Данаил Папазов

Доган е купил от Станислав Папазов 36% от "Сигда", а от сестра му Ивелина - 34%. След продажбата двете деца на бившия министър остават съответно с 16 и 14%. Цената на придобиване на дела от Доган не става ясна, тъй като е уредена в анекси, които обаче не са приложени.

По всичко личи, че сделката не води до реална смяна на контрола, тъй като не се предвиждат никакви промени в ръководството , нито поне представител на новия мажоритар в борда. На общото събрание ден след сделката "Сигда" остава с двамата си управители - Данаил Папазов и сина му Станислав, като е взето странното решение дружеството "да продължи да съществува и да развива дейността си като дружество с ограничена отговорност с непроменена фирма, седалище и адрес на управление, предмет на дейност, капитал, управление и представителство".

Топлоелектрическата централа край Варна има шест генерационни блока с обща инсталирана мощ 1260 MW. Проектирана е да работи на вносни антрацитни въглища, което я прави неизползваема при влизането в сила на европейските екологични стандарти заради емисиите вредни газове, отделяни при горенето.

Чешката енергийна компания придоби ТЕЦ-а през 2006 г. след приватизацията на електроразпределителните дружества в България, като тогава плати 206 млн. евро за нея. Оттогава мениджърите на CEZ периодично са изтъквали, че обектът във Варна е икономически неизгоден, тъй като не е способен да възвърне необходимите инвестиции в очистващи инсталации. Вариант за експлоатация е ТЕЦ-ът да превключи от въглища на газ, което изисква инвестиция в подмяна на горивните инсталации, но той бе отхвърлен заради невъзможността да се гарантират доставките на природен газ.

Въпреки тъжните констатации за потенциала на ТЕЦ-а на бившия собственик новият успява бързо да я съживи и от 20 служители в края на 2017 г. към юни 2018 г. в нея вече работят 168 души. Възраждането идва основно благодарение на подаръци от държавата и без реално да произвежда ток.

Това стана чрез студения резерв - мощности, които не работят, но получават пари от държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани.