Доживотна присъда за убиеца на Орце Коруновски
Доживотна присъда за убиеца на Орце Коруновски / netinfo
Доживотен затвор при първоначален специален режим присъди Варненският окръжен съд на Малин Крумов за предумишленото убийство на македонския гражданин Орце Коруновски, извършено на 22 септември 2002 година в центъра на Варна по начин, опасен за живота на много хора. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Другите трима подсъдими по това дело Венко Агонцев, Димитър Викентиев и Карамфил Карамфилов бяха оправдани по обвинението, че са били съизвършители и помагачи на убийството. Карамфилов бе съден задочно, тъй като от септември 2002 той е напуснал страната заедно с Малин Крумов. Признатият за виновен в убийството на Орце – Малин Крумов се завърна в страната и бе задържан под стража три години след публичния разстрел, непосредствено преди старта на първото дело във Варненския окръжен съд.

Освен, че произнесе за втори път доживотна присъда на Малин Крумов, ВОС призна него и Карамфилов за невинни в това да са напуснали нелегално страната през есента на 2002 година. Обвиненият в подбудителство към убийството на македонеца Димитър Бенишев така и не се изправи пред Темида, защото се самоуби през 2003 година.

Днес съдът освободи в залата признатите за невинни Агонцев и Викентиев и с нарочно определение им наложи мярка за неотклонение "подписка". В 15-дневен срок Малин Крумов може да обжалва доживотната си присъда.

До втория съдебен процес по този казус се стигна след като в началото на тази година Варненският апелативен съд отмени осъдителните присъди на 4-та подсъдими, издадени от ВОС през март 2007 година, заради фактическа липса на мотиви и го върна за ново разглеждане. Тогава ВОС призна вината на Малин Крумов, Венко Агонцев, Димитър Викентиев и задочно на Карамфил Карамфилов за публичния разстрел на Коруновски през 2002 година в заведение в център на Варна и даде доживотна присъда на Крумов, две присъди по 16 години затвор за Агонцев и Викентиев и 17 години затвор за Карамфилов.