До 1000 лева глоба за стар диван на боклука, няма къде да го изхвърлим
До 1000 лева глоба за стар диван на боклука, няма къде да го изхвърлим / снимки: Дарик Варна

Във Варна няма къде регламентирано да се изхвърлят стари мебели или строителни отпадъци, останали след ремонт в домовете. Това показа проверка на Дарик.

Доскоро непотребните едрогабаритни и строителни отпадъци можеха да бъдат извърляни в контейнери на определени места в града - общо 23 на брой. От няколко месеца обаче шесткубиковите контейнери ги няма и така раздялата със стария диван се оказва трудна задача, която в момента няма как да ви излезе и безплатна.

До 1000 лева глоба за стар диван на боклука няма къде да го изхвърлим
netinfo

Доскоро в „Одесос" имаше само едно място за изхвърляне на едрогабаритни и строителни отпадъци. Вместо контейнер, до дерето на ул. "Струга" (до бл. 45) вече има предупредителна табела

Контейнерите тип „лодка" са премахнати заради злоупотреби от страна на строителните фирми, които изхвърляли нерегламентирано отпадъци там. Обикновено са го правили в късните часове на денонощието, обясни Николай Няголов, шеф на общинската дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред". Той разкри още, че преди премахване на „лодките" няколко строителни фирми са отнесли глоби за изхвърлени отпадъци в съдовете, предназначени за домакинствата.

Строителни фирми изхвърляли отпадъците си за сметка на Общината

В момента едрогабаритни и строителни отпадъци могат да се изхвърлят само в сметището в аксаковското село Въглен.

Другият начин да се отървем от продънените дивани и кресла е да потърсим услугите на специализирана фирма. Цените обаче никак не са символични. Срещу 80 лева варненска фирма е готова да вземе стар диван от четвъртия етаж и да го транспортира до сметище. Друга фирма пък предлага да ни отърве безплатно от ползваните мебели, но условието е непотребните вещи да са на възраст не повече от 5 години.

Съгласно Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Варна, гражданите са длъжни да изхвърлят едрогабаритни битови отпадъци като мебели, матраци и дюшеци на определените от общината места. Изхвърлянето на обемни отпадъци извън определените места е забранено и се наказва с глоба от 300 до 1000 лева. Ако изхвърлите стария си диван на място за битов отпадък и не ви хванат, разходите за извозването му ще са за сметка на общината, обясни шефът на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред".

В бъдеще Общината предвижда нова организация за извозване на едрогабаритните и строителни отпадъци - с площадки във всеки един микрорайон. Все още обаче не е ясно кога ще се случи това, тъй като първо трябва да се определят местата, а след това да бъдат издадени ПУП-ове и разрешения за строеж, посочи Няголов.