Строителни фирми изхвърляли отпадъците си за сметка на Общината
Строителни фирми изхвърляли отпадъците си за сметка на Общината / Дарик Варна, архив

Строителни фирми във Варна предпочитат да изхвърлят строителните си отпадъци в общинските контейнери, вместо да сключат договор и да плащат за това на сметосъбираща фирма. Това стана ясно на заседание на комисията „Благоустройство и комунални дейности" към Общинския съвет.

От няколко месеца има сериозно увеличение на таксата за обработка на тон боклук в клетката в село Въглен. Това вероятно е накарало местни строителни фирми да предпочитат общинските контейнери, заяви пред съветниците Анастасов от фирмата „Санатит", която отговаря за сметосъбирането и сметоизвозването в район „Младост" и кметство Тополи, а допреди дни и за районите „Одесос" и „Аспарухово".

Преди увеличението на таксата, „Санатит" са имали 150 договора със строителни фирми. В момента договори с дружеството имат само 4 фирми, изтъкна Анастасов. Той уточни, че „Санатит" обслужва 27 контейнери в районите, които обслужва. Припомнено бе, че получаването на Акт 16 и приемане на ремонтна дейност става само при документ от сметището.

Така се получава, че отпадъците се изхвърлят за сметка на Общината, коментира Анастасов. От сметосъбиращата фирма настояват да се наблегне на разяснителна кампания сред гражданите за това къде и как да се изхвърлят отпадъците, които не са битови.

В Тополи има сериозен проблем с боклука, алармира пред комисията кметът на селото Демир Георгиев. Той разкри, че проблемът започнал в началото на юни, когато от фирма „Санатит" започнали да не изпълняват редовно задълженията си по сметоизвозване и почистване на териториите за обществено ползване.

Стигнало се дотам, че възмутени граждани изхвърлили боклука си пред кметството. Това довело до затваряне на улицата за ден, разкри кметът на селото с около 3500 души население.

Заради проблема с боклука жители на Тополи започнали да пишат писма на всевъзможни институции. При проверка на регионалната екоинспекция вчера са били установени няколко микросметища край контейнерите за смесени отпадъци. Даден е срок за премахването им до 27 юли, посочи кметът.

„Съжаляваме, че създадохме такива проблеми", заяви в отговор Анастасов от „Санатит". Той обясни, че от края на април фирмата чувства липса на сметосъбирачи. Работниците били предимно роми и предпочитали да си търсят работа на друго място.

Графикът за извозване на боклука в Тополи предвижда това да става веднъж седмично. Тъй като не ставаза един ден, се прави в рамките на два дни, посочи представителят на ангажираната фирма.

Кметът на селото се жалва още, че от 5 години пише молби до Общината за подмяна на пластмасовите кофи за битови отпадъци. В Тополи има 1100 кофи за смет, поставени през 2000 г., като голяма част са начупени и текат. Досега обаче са били подменени само 60.

Около селото всичко е потънало в боклуци, особено към границата със с. Езерово. Наблюдава се безогледно хвърляне на отпадъци. На голяма община са предавани номерата на автомобили, с които е изхвърлян нерегламентирано боклук. Реакция обаче не е последвала, отбеляза още кметът на най-голямото село в община Варна.