Дежурни екипи следят за обледяване по Аспарухов мост
Дежурни екипи следят за обледяване по Аспарухов мост / Дарик Варна, архив

От снощи са въведени дежурства на специализирани екипи, които ще реагират при заледяване на Аспаруховия мост и ще осигуряват нормална пътна обстановка. Това обяви зам.-кметът Христо Иванов по време на заседание за проверка на готовността на работа при зимни условия във Варна. Във връзка с необходимостта от поддръжка на общинската пътна мрежа през зимата е проведена обществена поръчка за избор на изпълнители. Подписано е рамково споразумение с четири фирми, които разполагат с необходимата техника, ресурси, бази, GPS система на подвижния състав и инертни материали. Съгласно Закона за обществените поръчки те трябва да представят оферти за всеки район на Варна. Процедурата трябва да приключи до края на месеца.

Училищата и детските градини на територията на община Варна са в готовност за зимния сезон, обяви Славничка Ангелова, гл. експерт в дирекция „Образование и младежки дейности“. От 51 детски заведения, три са газифицирани, три се отопляват с ел. енергия, 10 са топлофицирани, а останалите разполагат със собствена парна система.  Училищата също са готови, системите за отопление работят. От дирекцията са препоръчали на учебните заведения да имат и други източници на отопление.  Детските ясли са с осигурено гориво и алтернативно отопление, каза директорът на дирекция „Здравеопазване“ Анастасия Георгиева. Болниците са предоставили график с лицата на хемодиализа, които при необходимост трябва да бъдат транспортирани до здравните заведения.

Домашният социален патронаж разполага със запас от хранителни продукти -  суха храна и консерви за 550 потребители на услугата и 475 души, които ползват обществена трапезария. При влошаване на метеорологичните условия приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица  има готовност за допълнително настаняване на хора, каза Диляна Несторова, главен експерт в дирекция „Социални дейности“. В центровете за настаняване от семеен тип са осигурени отопление и запаси от хранителни продукти. От общинската фирма „Градски транспорт“ докладваха, че са осигурени антифриз, пясък, луга, морска сол, доставени са достатъчни количества акумулатори.