Николай Узунов с една от находките
Николай Узунов с една от находките / Община Девня
Девненецът Николай Узунов откри древни находки при изкопни работи в двора си в квартал „Река Девня“, който попада в границите на археологическия резерват „Марцианополис“. Става въпрос за предхристиянски домашен молитвен олтар и фрагмент от архитрав, обясни директорът на Музея на мозайките Иван Сутев.

През изминалия уикенд, докато правили сондаж за кладенец в двора, Николай и негови приятели в буквален и преносен смисъл ударили на камък. Подпочвени води не били открити, но пък камъните, които извадили от 6-метровия изкоп, ги впечатлили със своята особена форма.

Община Девня

При разчистването на пръстта от по-малкия се появил вдълбан текст (епиграф) на древен език. Още в първия работен ден Николай занесъл артефактите в музея, а специалистите веднага ги разпознали. Надписите по олтара обаче тепърва ще се изследват, защото не са нито на старогръцки, нито на латински език. Не е изключено находката да е от по-ранен исторически период, но да се е използвала и от жители на древния град Марцианопол, чиито руини лежат под квартал „Река Девня“.   

Община Девня

Най-вероятно под имота на Николай Узунов е имало жилищна сграда, предполага кметът на Девня Свилен Шитов. Домашният молитвен олтар ще бъде изложен на фестивала „Марцианопол – животът в древния град“, който ще се проведе в античния амфитеатър в кв. „Река Девня“ на 3 и 4 юни. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до него и да си направят снимки за спомен.