Дете чудо ще свири тази вечер на Варненско лято
Дете чудо ще свири тази вечер на Варненско лято / prosvetise.com

Един от най-талантливите млади цигулари в света – 17-годишният Елин Колев, ще вземе участие в тазвечершния симфоничен концерт от програмата  на Междунардония музикален фестивал „Варненско лято“. Познатият като „детето чудо“ Колев ще изпълни две от най-популярните цигулкови пиеси - „Фантазия Кармен“ и „Интродукция и рондо капричозо“ от Сен-санс.

Колев е определян от немския вестник „Билд“ като една от 100-те личности на бъдещето. Талантливият цигулар е роден в Германия, в града на Робърт Шуман – Цвикау. Родителите му са български цигулари, които имигрират в Германия малко след като сключват брак. Баща му е поканен от своя приятелка да свири в местния оркестър. Елин започва да се занимава с музика на 5 години, като първоначално опитва различни музикални инструменти – пиано, барабани и китара, докато най-накрая се спира на цигулката.

„Исках да свиря на някакъв инструмент, понеже ми беше интересно. Родителите ми свирят на цигулка и ми беше любопитно какво правят в свободното си време“, коментира Колев.

Постепенно започва да се занимава усилено с музика, като на 7 години прави дебюта си с оркестър, а на 10 г. е приет в музикалната академия в Лайпциг. Саксонската телевизия прави 30-минутен филм за Елин през 2009 г. По същото време към него интерес проявяват и немските медии.

Поводът е турнето в САЩ - тогава той свири в четири щата и изнася общо 6 концерта за 10 дена. Това се случва, след като е спечелил големия приз "Най-добър млад талант" на фондация "Ибла", първа награда "Млад музикант" в Саксония и е отличник на международния конкурс за цигулари в Австрия "Йожен Изаи".

Въпреки многобройните си награди и успехи, Колев предпочита да не говори за това, като сам признава, че не обича определението „дете чудо“. За него по-важно е желанието, отколкото печеленето на награди на всяка цена.

„Обичам да свиря и за мен това не е някакво чудо. Разбираемо е, просто един човек, ако иска да успее в живота си, трябва да се упражнява. В началото опитах да стартирам кариерата си с концерти и солови изпълнения. Реших, че правилната стратегия за добра кариера не е печеленето на награди, а участието в конкурси. Исках хората да ме познаят като име и да оценят това, което правя“, обяснява Колев.

В момента той учи в Карлсруе, като залага предимно на концертни изяви и рецитали. „Предната година бях три пъти в България, два от които за концерти в Русе и София. Това е първата ми изява във Варна. „Капричозо“ на Сен-санс го свирих за последно като бях на 12 години. Оттогава не го бях изпълнявал и сега се интересувам как ще звучи втората интерпретация. Тази пиеса ми доставя удоволствие, защото мога да покажа музиката, която чувствам“, завърши талантливият изпълнител.