Десетки деца загиват на пътя заради родителска немарливост
Десетки деца загиват на пътя заради родителска немарливост / netinfo
50 души са загинали, а 200 са тежко ранените при пътно-транспортни произшествия във Варна през изминалата година. Това сочат данните на “Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи”. За разлика от Европа, където само 10 процента от смъртните случаи се дължат на инциденти с пешеходци, у нас броят им е 4 пъти по-голям, заяви Владимир Тодоров – председател на организацията.

От началото на тази година съдействие от морското седалище на асоциацията са потърсили над 200 пострадали при ПТП на територията на Варна, част от които чужденци. 35 от случаите вече са приключили благодарение на намесата й. Юли и август са месеците, в които се случват най-много катастрофи, затова трябва да се внимава на пътя, а при инциденти пътниците, пешеходците и шофьорите трябва да знаят правата си, апелира Тодоров.

Особено внимание според него трябва да се отделя на безопасното превозване на децата в автомобилите. Черната статистика сочи, че само през миналата година 61 са загиналите в катастрофи, като 40 от тях са били пътници в леки коли. Една детска седалка за автомобил струва между 19 и 50 лв. и цената й не е недостъпна, коментира Владимир Тодоров. Функцията й обаче не бива да се пренебрегва, тъй като касае здравето и живота на детето.

Според председателя на асоциацията, все повече зачестяват инцидентите със скутери и мотори, тъй като шофьорите не са обучени да ги пазят на пътя. Затова каската и екипът са от особено значение, дори и за колоездачите. От “Асоциацията на пострадалите в катастрофи” призовават жертвите на пътни инциденти да търсят правата си, тъй като често неосведомените губят големи обезщетения, които им се полагат. Това, което задължително човек трябва да знае при пътна злополука е, че задължително трябва да бъде съставен протокол за ПТП. Касовите бележки при плащания по евентуално лечение след катастрофа също трябва да бъдат изисквани.

Застрахователите в България плащат трудно, но човек трябва да бъде информиран и да защитава правата си, категоричен е Владимир Тодоров. Асоциацията предлага безплатни консултации, съвети и психологическа помощ на пострадали при пътни инциденти. С неин представител във Варна можете да се свържете на тел. 62 34 35