Deep Purple тази вечер в Каварна
Deep Purple тази вечер в Каварна / Концертен портал на община Каварна

Deep Purple - една от най-известните рок групи в света, която има зад гърба си редица успешни проекти и милиони фенове, ще зарадва отново публиката с нови парчета. След осемгодишно мълчание бандата се завръща по-свежа от всякога, с класическото звучене на Purple, но и с нов привкус. Тази емоция българските фенове ще могат да споделят на Kavarna Rock 2013. Всеки почитател на групата има възможност да бъде един от първите, които ще чуят албума не къде да е, а в България.

От 26 април започна официалното разпространение на Now What!?. Първоначално ще бъде пуснат в Германия, Швейцария и Австрия, а на 30 април ще зарадва и феновете във Великобритания – родината на Purple. В сайта на групата се върти видео с една от новите песни – All The Time In The World . Албумът вече оглавява няколко рок класации в Германия, а нетърпеливите феновете от други държави, го поръчват онлайн. „Отново се връща Морс ерата, след Purpendicular”, пишат почитателите в страницата на Purple.

Новият албум на рок легендите не напразно носи името Now What!? . Това е въпросът, провокирал създаването на албума, а също така фразата, която Deep Purple задават на себе си и на света – какво предстои, какво не са направили все още и какви нови хоризонти искат да завладеят. След последния албум дойдоха седем години, прекарани в невероятни турнета. След това телефонът звънна...Сега какво!? (Now what?!)", разказва шеговито Иън Гилън за начина, по който са достигнали до заглавието на новото творение. Now what?! е продуциран от Боб Езрин, един от най-известните рок продуценти, работил с Pink Floyd, Alice Cooper, Kiss и много други рок величия. Боб се оказва страхотен катализатор за създаването на албума, не само заради професионализма си, но и благодарение на факта, че познава добре групата. Всичко започва когато Езрин пристига в Канада през февруари 2012 и се среща с бандата. След една седмица групата притига в Нешвил. Всички се връщат към работата в студиото, а записите се оказват като в доброто старо време.  Purple споделят, че през последните двайсет години групата не се е доближавала толкова много до звука на 70-те, както сега. Now What?! носи превъзходното и елегантно звучене на Perfect Stranger", и същевременно дивата свобода на Made in Japan. Песента „Above And Beyond” от новия диск пък е посветена на покойния кийбордист на бандата Джон Лорд. „Творчеството на Джон се усеща в записите. Някои музикални са създадени, още докато той беше в бандата и духът му е вплетен в тях.” разказва неговия дългогодишен колега и приятел Пейс. Парчетата за „Now What?!” са написани на различни места в Европа, предимно в Португалия, а смесването е извършено в Нешвил.

Въпреки соло албума на Гилън, които се появи на бял свят преди няколко години, в Now What?! няма да бъдат включени парчета от него. Гилън , който е създател на голяма част от текстовете споделя, че новите песни са създадени заедно с останалите членове на групата: „Никога не сядаме с идеята за определена песен. Просто нахвърляме звучене, аранжимент, вокал и  наблюдаваме в какво се превръща. След около 10 дни се оказва, че имаме 5-6 парчета”. Така идва и новият албум на Deep Purple, демонстрирайки силен ентусиазъм, творчество и свобода на звученето.

За българските фенове остава най-голямото удоволствие, а именно да са първите в Европа, които да чуят на живо новите парчета на Purple. Несъмнено това е чест за всеки почитател на рок музиката. Тази година организаторите на Kavarna Rock, който вече се превърна във фестивал със сериозни традиции, успяха да извоюват привилегията групата да представи албума в България. В началото на лятото на Kavarna Rock ще звучи Now What!?, едва след това ще обиколи Европа, а по-късно и САЩ.

В неделя, втория ден на рок феста, е участието на Deep Purple, Doro, Алиса и Analgin.