Деца с увреждания ще се забавляват със свои връстници
Деца с увреждания ще се забавляват със свои връстници / снимка: община Долни чифлик

Община Долни чифлик и фондация „Лумос” отварят вратите на новопостроения Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ в града. В него вече живеят, лекуват се и се забавляват 12 деца с увреждания, доскорошни обитатели на домовете за деца с умствена изостаналост  в Рудник и Крушаре и две хлапета със специфични потребности. Празникът ще започне в 17 ч и ще премине под мотото „Да се забавляваме заедно”. Целта е децата в неравностойно положение да се почувстват част от общността на Долни чифлик и да се запознаят със своите връстници. Всички, които обичат да се забавляват, са добре дошли за игри и веселба, заедно с хлапетата от ЦНСТ, децата от вокална формация „Усмивки” при НЧ „Изгрев” - гр. Долни чифлик, учениците от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - с. Старо Оряхово, ЦСРИ-Рудник, ЦСРИ-Долни чифлик, призовават организаторите.

Извеждането на децата от институциите и настаняването им в центрове за услуги в общността не е краят, а началото на процеса на интеграция. „Една от най-видимите разлики, които отличават новите услуги от старите институции, е участието на децата в живота на общността. Те трябва да имат изградени връзки извън сградата на услугата, да посещават местата, където са връстниците им, да се усещат част от общността. Община Долни чифлик има амбицията, с подкрепата на фондация „Лумос”, да изгради услуги, които да отговарят на най-добрите стандарти”, обясни кметът Борислав Натов.

В момента общината реализира проект „Дом за нашите деца – устойчива деинституционализация на деца с увреждания, настанени в специализирани институции, чрез разкриване на нова социална услуга - „Център за настаняване от семеен тип в община Долни чифлик”. Проектът се финансира от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г.

По проекта бе създаден Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в сграда, построена и оборудвана с финансиране по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. Освен това бе назначен персонал на различни позиции, обучен да предоставя социални услуги с високо качество на деца и младежи с увреждания. Общата стойност на проекта е 185 014,91 лв. и той се реализира в продължение на 12 месеца – от 1 ноември  2014 г. до 31 октомври 2015 г.

В проекта са включени 12 деца и младежи с увреждания – 7 от ДДУИ в с. Рудник и 5 от ДДУИ в с. Крушари, както и 2 деца със специфични потребности от ромската общност. Квалифицираният персонал е на 24-часов режим на работа и осигурява на децата сигурност и безопасност, навременна и пълноценна грижа, време за общуване, игри и забавления. Всяко настанено дете има индивидуален личен наставник (ментор), който отговаря за гарантирането на системна грижа в изпълнение на плана за грижи на детето. При необходимост допълнително се привличат с почасова ангажираност различни специалисти, психолози и социални работници.

Децата с увреждания са настанени в новия център след като са били изчерпани възможностите за връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини или приемно семейство. Тук се удовлетворяват специфичните им нужди, които са свързани с извършване на рехабилитация, консултации и осъшествяване на индивидуални програми за социално включване; социална интеграция; двигателна, логопедична, психологична, социална рехабилитация; арт - и трудотерапия; работа с близки и роднини; организиране на свободно време, отдих и развлечение.