Червените флагове на плажа този сезон - повече от всякога
Червените флагове на плажа този сезон - повече от всякога / media.framar.bg

Сезонът - слаб, лятото - късо, а червените флагове - повече от всяка година. Това са наблюденията на д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ I “Св. Клементина“. И тази година екипи на варненското ДКЦ осигуряват медицинското обслужване на плажовете в града и курортите.

„Това, че сезонът е слаб, не е само мое мнение, а и на медицинските екипи, които цяло лято работят на плажовете във Варна и курортите. Тази година нямаше толкова плажуващи, колкото предходни години. Причините сигурно са много, но не сме ние хората, които да правят анализ и оценки. Останахме изненадани, че цяло лято не се напълниха плажовете - дори събота и неделя. Никога преди не сме виждали празни чадъри и плажни места”, коментира доктор Иванов в ефира на Дарик Варна тази сутрин.

Въпреки по-слабия поток от туристи, инциденти не са липсвали. „Имаше доста непослушни, които не се съобразяваха със сигнализацията. Например един българин от русенско село, който на червен флаг, на Илинден, три пъти го вадихме и три пъти влизаше отново в морето. Успяхме да предотвратим нещастен случай, но това не е наша работа или на спасителите. За това трябва да има плажна полиция”, категоричен е д-р Иванов.

Три смъртни случая са регистрирани до момента на охраняемите плажове във Варна и региона. И трите са станали в к.к. „Св. Константин и Елена“. 38-годишен мъж от Беларус се е къпал в неохраняема зона и въпреки положените усилия от страна на лекарския екип, той е починал. Мъжът е имал хронично заболяване и най-вероятно е получил епилептичен припадък във водата.

При другият случай възрастен човек е получил инфаркт под чадъра на плажа. Медицинските екипи са реагирали и са му направили дефибрилация, но вече е било късно. Третият смъртен случай е с възрастен германец, който е намерен мъртъв в морето.

През тази година не е имало смъртен случай, вследствие на прекомерна употреба на алкохол. Въпреки това на спасителите често се е налагало да вадят от морето хора, които са били видимо пияни. Управителят на ДКЦ I “Св. Клементина“ коментира, че медиците не разполагат с дрегери, с които да установяват дали някой е употребявал алкохол. „Освен това ние нямаме разрешението и правомощията да проверяваме хората. Всеки ден се случваха инциденти на плажовете, но хубавото беше, че бяха леки и спасителите си гледаха работата. По-трудно стана като мина Илинден, тъй като се появиха течения и силно вълнение“.

Допълнителен медицински екип с линейка е осигурявал сигурността на плажуващите на Илинден. Според народното поверие на този ден морето взима жертви. Д-р Иван Иванов сподели, че преди години е имало смъртни случаи точно на този ден, но тази година медиците са били много внимателни.

Необходими са законодателни промени, които да разрешат създаването на плажна полиция, която да следи за реда и сигурността по българското Черноморие. Това заяви още в ефира на Дарик управителят на ДКЦ I “Св. Клементина“ Иван Иванов.

За плажната полиция трябва да отговаря концесионерът, тъй като той има най-голям интерес от въвеждането й, смята д-р Иванов. Това може да стане като се наемат охранителни фирми, които да следят за реда на плажа. „На запад глобите са ужасни – нямаш право да влизаш на червен флаг или с лодка когато се къпят хората. Може би и тук трябва да стане така. Не е работа на медицинските екипи и спасителите да следят за спазването на правилата -  техните задължения са други”, обоснова се той.

Необходима е промяна и в Наредбата за водно спасяване, категоричен е управителят на „Св. Клементина”. Сега действащата е от 1968 г. и някои от медикаментите, описани в наредбата, са много остарели.