Златни пясъци
Златни пясъци / Дарик Варна
От 4 до 30 лева варира цената на комплект чадър и шезлонг по плажовете във Варненско, показва справка в интерактивната карта с цените на плажните принадлежности. Тя се поддържа от Министерството на туризма, като се  актуализира след всяка инспекция на място.

В област Варна най-евтината сянка на плаж с концесионер или наемател е на „Шкорпиловци – юг” и „Кабакум - север, част 1”, където цената на чадър е 2 лева. Толкова струва и шезлонг. 

В пъти повече се плаща на плаж “Ривиера”, където чадър+шезлонг струва 30 лева. 

tourism.government.bg

Във Варна на всички плажове чадър и шезлонг се предлагат по 5 лева. Двойно по-високи са цените на плажните принадлежности в курорта „Златни пясъци” и на повечето пясъчни ивици в курорта “Св.св.Константин и Елена".

Най-често срещаните цени за ползване на чадъри и шезлонги по българските плажове не надхвърлят по 5 лева, обявиха от Министерството на туризма. Най–ниската цена за чадър е обявена на къмпинг „Нестинарка” - 0.36 лева и толкова за шезлонг. Най-високата цена за чадър пък е на „Перла” - 25 лева, като за шезлонг там се плаща по 10 лева, а цената за пакет от 2 шезлонга и чадър е 30 лева.

На някои плажове се предлагат комплекти (чадър и два шезлонга) при средна цена от 25,87 лева, а на други са само срещу храна или напитки. Много често концесионерите и наемателите обявяват и пакетни услуги и по този начин намаляват сумата за сянка. На единични плажове има и плажни съоръжения на по-високи цени като шатри например, но наемането им е само по желание на посетителите.

От 1 юни до 1 юли експерти на Министерството на туризма направиха пълна проверка на всички цени за плажни принадлежности по ивиците, с чиито стопани е подписало договори. В контрактите са посочени максималните им размери. Концесионерите и наемателите се задължават да не надвишават определената пределна цена за ползване на чадър и шезлонг за целия период на договора. Нарушението на тази клауза е основание за прекратяване на договора.

Мобилните групи на министерството следят непрекъснато това изискване да се спазва и са безкомпромисни при нарушения. Постоянно се инспектира и изпълнението на всички останали ангажименти по договорите – съотношението между платена и безплатна зона, необходим брой спасители, наличие на оборудван и действащ медицински пункт, почистване на плажа и пр. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК