Цените на такситата във Варна с по-нисък минимален праг
Цените на такситата във Варна с по-нисък минимален праг / снимка: Sofia photo agency, архив

Минималната тарифа на километър за такситата във Варна да се намали и от 0,75 лв./км дневна и 0,85 лв./км нощна да стане съответно 0,60 лв. и 0,65 лв. Това решиха съветниците от транспортната комисия към Общинския съвет.

Намалението на долния праг на тарифите е продуктувано от спада в цените на горивата, обясни внеслият предложението Жельо Алексиев. Председателят на комисията добави, че се определят само минимални и максимални прагове на тарифите, а не самата цена на таксиметровите услуги.

Законът за автомобилните превози делегира права на общинските съвети да определят минимални и максимални цени на цените за услугата, валидни за територията на съответната община. Те се актуализират най-малко веднъж годишно.

Максималната цена, на която жълтите коли могат да возят, остава без промяна - 2 лева за дневна и 3 лева за нощна тарифа.

Намалението се очаква да предизвика реакция на някои таксиметрови шофьори. В края на ноември недоволни варненски таксиджии, необвързани с телефонни централи, се заканиха да протестират срещу приетите от Общинския съвет минимални тарифи на таксиметровите услуги. Въпреки недоволството на шофьорите, протестът им по варненските улици така и не се осъществи.