Българска Памет събира българчета на семинар по родолюбие
Българска Памет събира българчета на семинар по родолюбие / DarikNews.bg

За осма поредна година Фондация "Българска Памет" събира на семинар във Варна младежи от България с техни връстници от българската диаспора под надслов "Силна национална идентичност – силна европейска идентичност". Петнадесетото издание на инициативата ще посрещне в морската столица 200 младежи от България, Македония, Украйна и Молдова и за първи път се провежда с подкрепата на Представителство на Европейската комисия в България.

Форумът ще бъде открит официално от 12.30 часа, в зала "Одесос" в Гранд Хотел Варна от д-р Милен Врабевски - председател на Фондация "Българска Памет", и Огнян Златев - председател на Представителството на Европейската комисия в България.

Програмата на семинара продължава във Варна до 31 октомври с лекции и дискусии с изявени общественици, журналисти и историци, с акцент върху европейската културна идентичност и българското историческо наследство, език и национална памет. "Силна национална идентичност – силна европейска идентичност" цели да утвърждава общата културна традиия и цивилизационна идентичност, която обединява европейските граждани и възпитава духа на европейското бъдеще. От октомври 2007 г. през пролетните и есенните модули на проекта в град Варна и Брюксел, като посланици на европейската интеграция са преминали повече от три хиляди български младежи и ученици с български произход от историческата ни диаспора. През 2013 г. председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски е отличен за инициативата с „Гражданската награда“ на Европейския парламент за изключителен принос за  по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС.

XV Есенен семинар на Фондация Българска Памет продължава на 1 и 2 ноември  с посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Търново и ще бъде закрит с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.