Бизнесът в страната забавил над 12 милиона лева заплати
Бизнесът в страната забавил над 12 милиона лева заплати / снимки: Дарик Варна

От началото на годината работодателите в страната са забавили изплащането на заплати за над 12 милиона лева. След проверки на Главна инспекция по труда са изплатени около 9 милиона от задълженията. Това обяви във Варна министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Само във варненската община са установени над 1,1 милиона лева забавени заплати. Близо милион от тях са вече изплатени, посочи социалният министър.

Работещи по морето често не получавали добавка за нощен труд

За спазване на трудовото законодателство от началото на годината в страната са направени 25 000 проверки. Само по Черноморието през последните 2 седмици са осъществени около 600 инспекции. Най-честите нарушения са неспазване на работното време и неизплащане на трудови възнаграждения, най-вече за положен нощен труд.

„Дават ефект проверките, тъй като виждаме, че вследствие на тях наистина има по-стриктно спазване на законодателството от страна на работодателите. В наш интерес е хората, които работят, да си получават заплатите, да се спазват междудневните и междуседмичните почивки и съответно правата им на трудещи се", отбеляза министър Русинова след проверка на няколко заведения на крайбрежната алея във Варна. Работещите там бяха проверени за наличие на трудови договори и работното време, като попълниха и декларации.

Бизнесът в страната забавил над 12 милиона лева заплати
netinfo

От всички крайморски градове, Варна е градът, в който работещите без трудови договори е най-малък. По Южното Черноморие обаче обектите и заетите в сектора са повече, отчете Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда. Тя призова ощетените работници и служители да не остават анонимни и да сигнализират по-често.

Бизнесът в страната забавил над 12 милиона лева заплати
netinfo

Министър Зорница Русинова и шефът на ГИТ Румяна Михайлова (вдясно) присъстваха на проверки в крайбрежни заведения в морската столица

„Все още съществува някакъв страх, но той е в процес на преодоляване. По морето е много типично, че сигналите за нарушения спрямо работещите се съобщават в края на сезона", разкри Михайлова. Тя посъветва ощетените да подават сигнали докато са още на работа, за да може Инспекцията по труда да реагира и предприеме действия.