БЧК с проект за реинтеграция на трайно незаети варненци
БЧК с проект за реинтеграция на трайно незаети варненци / БЧК

Областният съвет на БЧК – Варна стартира проект „БЧК в помощ на трудовата интеграция чрез професионална квалификация на неактивни лица” на стойност 81 620.84 лв. с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-1.1.09 “Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта”.

Основната цел на проекта е интегриране на лица от целевите групи на пазара на труда, възстановяване на трудовите им навици и повишаване на конкурентоспособността им посредством обучение за придобиване на професионална квалификация „Социален асистент”, възможност за последващ стаж и осигуряване на заетост по придобитата специалност.

В рамките на проекта 36 неактивни лица от община Варна, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда”, ще бъдат включени в обучение за част от професията „Социален асистент” – грижа за възрастни и ще преминат теоретични и практически модули в рамките на 300 учебни часа. На успешно завършилите обучението ще бъде издадено удостоверение за придобитата квалификационна степен.

След приключване на обучителната част участниците ще бъдат включени в 3-месечен стаж в Център “Домашни грижи” към Областния съвет на БЧК – Варна. По време на стажа на практика ще бъдат приложени придобитите умения.

Очакван резултат от реализиране на проекта е минимум 30 души, успешно придобили професионална квалификация, готови да продължат и за в бъдеще този процес на собствено усъвършенстване и учене през целия живот, което ще доведе до тяхната икономическа и социална стабилност в дългосрочен план.

Милена Сиракова
Ръководител на проекта

*Настоящата публикация е изготвена с финансовата помощ на Европейския социален фонд. ОС на БЧК - Варна носи цялата отговорност за съдържанието на публикуваната информация и при никакви обстоятества не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенция по заетостта.

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз
Инвестира във вашето бъдеще!