Арест за престъпна група за контрол на наркопазара във Варна
Арест за престъпна група за контрол на наркопазара във Варна / netinfo

Николай Т. с прякор "Чирпанския", Петър Бл. и Диян М. от днес са с постоянни мерки за неотклонение "задържане под стража", определени от Варненския окръжен съд. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. Тримата са обвинени в участие в престъпна група, организирана и ръководена от Чирпанския, създадена с цел да разпространява наркотици във Варна. Николай и Петър попадат в ареста броени часове след като  вчера съдът отложи за началото на юни наказателен процес, по който двамата са подсъдими за делото на така наречената "наказателна бригада" за контрол и разпространение на дрога в морската столица заедно с още 6 лица от криминалния контингент.

Днес Окръжна прокуратура Варна поиска задържането на Николай – на 29години, Петър – на 26 години и Диян – на 24години, след като продължителен период от време лицата са били наблюдавани, в това число и със специални разузнавателни средства. Събраните гласни, писмени материали и други веществени доказателства водят до извода, че тримата са съпричастни към престъпленията, за които се разследват.

Независимо от обстоятелството, че Чирпанския отрече да е извършил престъпленията, за които се разследва, и дори поиска да бъде подложен на детектор на лъжата, а Петър пожела да продължи да следва, съдът ги остави в ареста, тъй като и тримата млади мъже имат тежко съдебно минало. Николай е осъждан за същите престъпления, за които се разследва сега. Студентът IV курс Петър Бл. вече е осъждан за грабежи, кражба и друго престъпление. Той е подсъдим заедно с Николай по делото на "наказателната бригада", изнудвала със сила и заплахи други лица да продават наркотици. В съдебната биография на  Диян има присъди за грабежи, изнудване и други престъпления.

Тримата могат да обжалват определенията на съда на 12 май.