Аладжа манастир отново в тройката на новите БГ чудеса
Аладжа манастир отново в тройката на новите БГ чудеса / Дарик Варна, архив

Аладжа манастир отново е в тройката на класацията „Чудесата на България". Един от най-значимите християнски паметници на Варна се върна на третото място, за да измести от там Долината на тракийските царе. Двете забележителности имат по 13% от гласовете, но манастирът е посочен на трета позиция във временото класиране.

На челните места продължават да бъдат Белоградчик и Магурата и крепостта „Баба Вида" със съответно 28% и 26% от гласовете.

В раздела за нематериалното културното наследство обичаят „Кукери на Сирни Заговезни", който се празнува в провадийското село Бозвелийско, продължава да заема пето място. Дотук подкрепа за обичая са дали 3% от гласувалите. Убедителна преднина имат майсторите на кукла от шума от пловдивското село Куртово Конаре с 48%, следвани от чипровските килими с 24% от гласовете. С 22% мартеницата се нарежда на трета позиция във временното класиране.

До финала на гласуването - 3 октомври, остават само няколко дни. Затова призивът към варненци е да се включат активно в гласуването на сайта bgchudesa.com. Финалистите ще бъдат обявени на мегаспектакъла „Чудесата на България", който в. „Стандарт" прави за 20-ия си юбилей в зала № 1 на НДК навръх 3 октомври.

Идеята на кампанията „Чудесата на България" е с общите усилия и участие на държавните институции, от една страна, и обществото - от друга, да бъдат определени нови кандидатури от материалното и нематериалното културно-историческо наследство на България, които да бъдат предложени за включване в списъка на ЮНЕСКО.