Аксаково с по-висок кредитен рейтинг
Аксаково с по-висок кредитен рейтинг / netinfo
„Глобал рейтингс” повиши дългосрочния кредитен рейтинг на община Аксаково от „ВВВ –„ на „ВВВ”.

Актуалицазията автоматично повиши нивото на сигурност за инвеститорите на територията на общината, тъй като новият кредитен рейтинг утвърждава Аксаково като община със „стабилна перспектива” . Досегашният рейтинг бе за община „с положителна перспектива”.

И след актуализацията на дългосрочния си кредитен рейтинг, община Аксаково запазва най-високия за национално равнище краткосрочен кредитен рейтинг – „А-1”.

Рейтинговата агенция мотивира повишаването на дългосрочния кредитен рейтинг на община Аксаково от „ВВВ –„ на „ВВВ” основно с нулевата задлъжнялост на общината за периода 2006-2007 г. и с респектиращия очакван ръст от 247% на собствените приходи в бюджет 2007.

Според „Глобал рейтингс” общината има потенциал за генериране на значителни по размер допълнителни приходи. Бюджетът на община Аксаково за 2007 г. се равнява на 114% от отчета за предходната – 2006 г., и възлиза на 11 721 206 лв. При първоначален план на собствените приходи по бюджета за 2007 г. от 3 379 581 лв. към 30-и септември е отчетено преизпълнение от 2 628 001 лв. и уточненият план за годината нараства на 6 553 656 лв., което е 56% от общия размер на приходите по бюджета.

Общината е в състояние да генерира допълнителни приходи при налагане на допълнителни мерки за повишаване събираемостта на местните данъци и такси, от продажбата на държавно и общинско имущество, както и от отдаване под наем на общинска собственост. Това е предпоставка да се отчете допълнително преизпълнение на собствените приходи и наличие на положителен баланс към края на 2007 г. в прогнозна стойност над 500 000 лв.

Фактор за повишаването на собствените приходи са и наличните общински гори 13 130 дка и земеделски земи, възстановени на общината по реда на чл. 19 от ЗСПЗЗ – 5390 дка.

При присъждането на новия, по-висок кредитен рейтинг, е отчетено и разумното управление от страна на общинската администрация в Аксаково, която паралелно с повишаването на приходите редуцира разходите и търси алтернативни източници на финансиране.