/ Снимка: Дарик, архив
42-годишният мъж никога не е бил правоспособен шофьор, ни има 19 акта за различни нарушения на пътя
Окръжният съд във Варна призна за виновен 42-годишния Иван Д., за това че като неправоспособен водач причинил транспортно произшествие в Игнатиево, в следствие на което загива 16-годишно момче. Това съобщиха от съдебната пресслужба. 

Изправят пред съда шофьор без книжка, причинил смъртта на момче в катастрофа

На 5 юли 2018 г. след полунощ Иван управлявал „Рено лагуна“. Движейки се по улиците в Игнатиево блъснал преминаващо момче. Шофьорът не спрял на местопроизшествието, а продължил да се движи известно време с пострадалия върху автомобила. Непосредствено след извършване на престъплението Иван изоставил управляваната от него кола и се укрил. Десет дни по-късно се предал сам на органите на реда. 

Пострадалото момче било настанено с опасност за живота във варненската болница "Св. Анна“ с множество фрактури на крайници и луксация на двете рамена. В следствие на травмите, на 16 юли детето починало. 

Справката за съдимост на обвиняемия показва, че той има 11 влезли в сила присъди, от които 4 присъди са за шофиране след употреба на алкохол и една присъда за управление на автомобил при липса на правоспособност. На 42-годишния мъж никога не му е било издавано свидетелство за управляване на автомобил. Иван има 19 влезли в сила наказателни постановления за  нарушения по Закона за движение по пътищата, е видно от справката на Пътна полиция.

Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК, при  постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с 1/3.

Пред съда подсъдимият заяви, че много съжалява за инцидента и поиска по-нисък размер на наказанието. От държавното обвинение посочиха, че по делото почти не са налице смекчаващи вината обстоятелства. 

Варненският окръжен съд наложи на подсъдимия Иван Д. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 години, което намали с една трета до размер 6 години и 8 месеца при общ режим на изтърпяване.

Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване или протест  пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен срок.