25 млн. лева инвестирани в инфраструктура във Варна
25 млн. лева инвестирани в инфраструктура във Варна / Дарик Варна, архив

Близо 25 млн. лева са инвестирани в инфраструктурата на Варна през 2013 г. Средствата са с 1,2 млн. повече спрямо първоначално заложените в тазгодишния бюджет на общината. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по архитектура, която разгледа предложението на кмета за актуализация на бюджета за 2013 г.

„5 млн. лева са допълнителен трансфер от държавата. Ако не броим целевата субсидия, имаме намаление на капиталовата  и на инвестиционната програма на Община Варна с 3,8 млн. лева. Това  намаление се дължи на обектите, които не са успели да стартират обществени поръчки, съответно да бъдат изпълнени през 2013 г.“, обясни председателят на комисията Таня Парушева.

В общинския бюджет за тази година са били предвидени по 300 000 лева за основен ремонт на части от улиците  „Мир“ и „Бели лилии“. За реконструкцията на ул. „Безименна“ и ул. „Курчатов“ са били заделени 520 000 лева, а за изграждането на връзка на крайбрежната улица на плаж „Кабакум“ - 200 000 лева. По една или друга причина тези ремонти не са се случили, което налага актуализацията на бюджета.

Част от обектите като реконструкцията на ул. „Бели лилии“ и пробивът на „Кабакум“ ще бъдат възложени през следващата година. Другите не отпадат от инвестиционната програма на общината, но ще бъдат изпълнени на по-късен етап. Отлага се и строителството на нов подход към локалното платно след кръговото на „Пикадили парк” по пътя Варна – Златни пясъци, стана ясно още на заседанието. 

Най-много средства – по над от 5,5 млн. лева, са отишли за рехабилитацията на булевардите „Сливница“ и „Владислав Варненчик“. В инфраструктурни обекти са били вложени близо 321 хил. лева, въпреки заложените над 1,6 млн. лева.

Общинският съветник Миглен Тодоров попита преасфалтирането на пътните платна и подмяната на плочките не се ли разглеждат като един цялостен обект. „Защо се полага само нов асфалт, а се пренебрегват тротоарите и бордюрите. Не е ли по-редно да се ремонтира по-къс участък, но да е направен като хората“, възмущаваше се Тодоров. Отговорът на администрацията бе, че обновяването на тротоарите е свързано с допълнителен финансов ресурс, с който общината най-често не разполага.

По този повод стана ясно, че подмяната на бордюрите по  „Владислав“ вече е невъзможна заради положената нова настилка на  булеварда.

Корекциите в приходната и разходната част на общинския бюджет за 2013 г. най-вероятно ще бъдат направени на 13 декември. Очаква се тогава да се състои поредното заседание на местния парламент.