100 деца във Варненско чакат своите приемни родители
100 деца във Варненско чакат своите приемни родители / Sofia Photo Agency, архив

Около 100 деца във Варненско имат нужда от приемна грижа, съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Към момента общо 57 деца, от които три с увреждания, се отглеждат от 42 професионални и 8 доброволни приемни семейства.

В морската столица вече  е създадена Комисия по приемна грижа, която ще приема или отхвърля кандидатите за приемни родители след тяхното набиране и оценяване, ще се занимава с обучението на одобрените и ще следи как се отглеждат децата.

Според законодателните промени от септември професионалният приемен родител получава възнаграждение и месечна издръжка, както и еднократни помощи за нуждите на настаненото дете. Заплатата не може да бъде по-малка от 150 процента от минималната за отглеждане на едно дете, 160 на сто – за две деца и 170 – за повече от две.

Доброволните приемни семейства получават месечна издръжка и еднократни помощи за настаненото дете. За деца с физически и  психически увреждания се изплаща добавка в размер на 75 процента от гарантирания минимален доход, независимо от този на семейството.