/ Фондация „Морски съдби”.
Монументът ще се намира до ФК и ще се вижда и от морето 
На близо 10 метра височина ще се извисява Паметникът на моряка, който ще бъде изграден във Варна. Това разкри пред Дарик кап. Димитър Димитров, председател на Управителния съвет на фондация „Морски съдби”. Тяхна е инициативата за символ на морячеството  в морската столица.

Монументът ще изглежда като стилизиран нос на кораб и върху него ще има фигура на моряк с бинокъл в едната ръка, отправил поглед към морето. Ще се намира в пешеходната част на бул.”Сливница”, точно до Фестивалния и конгресен център. 

Фондация „Морски съдби”.

Паметникът ще се вижда и от морето, тъй като стилизираният нос на кораб ще е с височина 7,80 метра. Около 2,80 метра ще е висока фигурата на моряка отгоре. 

Избраха място за Паметник на моряка

В подножието на монумента ще бъдат вградени  6 гранитни плочи с размер 30х30 см, символизиращи основните морски професии – корабоплаване, пристанищна дейност, кораборемонт и корабостроене, морско инженерство, риболов и водолазна дейност. 

Фондация „Морски съдби”.

Около 300 000 лева ще струва реализацията на проекта. Проектирането е оценено на 86 000 лв. и включва изработването на макета на фигурата на моряка, която ще бъде от бронз. На около 186 000 лева се оценява изпълнението. Други 40 000 лева ще отидат за 6-те плочи и двата пилона, които ще бъдат поставени в близост до монумента. Целта е там да се състоят церемонии и да се вдигат флагове, обясни кап. Димитров. 


Кои са победителите в конкурса за паметник на моряка (СНИМКИ)

Преди няколко дни стартира кампанията за събиране средства за строежа на Паметника на моряка. В Морска администрация, сградата на Община Варна и други обществена места ще бъдат поставени кутии за дарения. Дарения ще могат да се правят и чрез закупуване на картичка с цена от 10 лева. 

Целта на фондация "Морски съдби" е средствата да бъдат събрани до една година. Надеждите им са и Община Варна да помогне финансово. Подкрепа се очаква и от моряците в града. „По неофициални данни във Варна има 20 000 моряци. Ако всеки даде по 10 лева, това са 200 000 лева”, изтъкна председателят на фондация „Морски съдби”.

Оптимистичният вариант е Паметникът на моряка да бъде готов до лятото на следващата година.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК