/ БТА
Пътни строители протестираха край Търговище. Тази сутрин, в  9:00 часа, работници излязоха на кръговото кръстовище край града, за да изразят недоволството си от отношението на държавата и неглижирането на техния труд.

До затваряне на главния път не се стигна, тъй като протестиращите не искат да смущават делника на гражданите, обясни пред БТА Радомир Хаджитанев, който е зам.-директор на „Пътинженерингстрой - Т" ЕАД – Търговище.

Започна националният протест на пътните строители

Автомобилите на пътностроителната фирма бяха облепени с плакати: „Не сме политически заложници“, „Пътищар е гордост, а не унижение“. 

„Близо една година отношението към целия бранш е невероятно негативно. Прави се внушението, че в нашия бранш се случват незаконни неща. Сякаш ние не сме хора, които вършат работа "на ползу роду", а престъпници“, каза Хаджитанев.

Той отбелязва, че възлаганията от миналата година, които са правени, не са заплащани. „Това са дължими пари за свършена работа, които искаме да си получим. Разбираме, че има положителни сигнали от политиците, че се стига до някакво виждане за решаване на проблемите в пътния бранш. Надяваме се наистина да е така", каза специалистът. 

Специалистът поясни, че всички фирми в България, които имат договори за текущ ремонт, към края на есента на миналата година са подписали споразумение с АПИ, в което се признават тези суми като изпълнени и дължими.

"А към момента „Пътинженеринг строй - Т“ ЕАД има да получава около 43 млн. лева. Засега фирмата няма неизплатени заплати към работници, които са над 650. Ръководството прави всичко възможно те да не страдат, като се ползват различни финансови механизми, но това не може да продължи да се практикува", каза Хаджитанев.

"На територията на област Търговище от миналата година има останали за довършване два обекта по главния път София – Варна. Единият - от село Камбурово до Търговище, а другият – от село Буховци до село Черенча. Ако не се завършат нещата в пълнота, ще бъдат амортизирани много бързо", предупреди Хаджитанев.
 
БТА