/ община Търговище
На Войнишкия паметник, жители на Търговище поднесоха цветя за Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Десетки граждани сведоха глави и изразиха признателността си към родолюбивото дело.

Заради епидемичната обстановка и високите нива на заболеваемост от COVID-19 в областта няма организиран официален ритуал.

По повод 136-та годишнина от Съединението на България обръщения към жителите на региона оправиха областният управител Станимир Парашкевов и кметът на Търговище Дарин Димитров.

Русе чества 136 години от Деня на Съединението

"Споменът за това велико събитие ни дава право да се гордеем и достойно да отстояваме националната си идентичност. Дава ни повод да проявим силна воля, за да градим с успех просперираща България. И ако днес всички ние се нуждаем от кауза, то нека това бъде реалното единение на българските граждани за добруването на страната ни", се казва в поздравлението на Станимир Парашкевов.

Според кмета Димитров, днешният празничен 6 септември въплъщава в себе си стремежа на народа ни да живее обединен и свободен. Стремеж, постигнат от знайни и незнайни герои, патриоти, революционери, просветители. "Нека направим всичко по силите си да съхраним в паметта на поколенията тяхното родолюбие, висок морал и саможертва", призовава той.

В признателни потомци отбелязаха годишнината в поднасяне на венци и цветя на паметници в различни населени места на областта.
БТА