/ община Русе
С церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война в Русе бяха отбелязани 136 години от Съединението на България.

"Днешният празник е един от тези, които доказват колко важно е народът ни да бъде воден от истински държавници. Смятам, че "Съединението прави силата" няма да е клише, а девизът, който ще обедини младите хора - младите хора, които ще ни поведат и с общи усилия ще променим държавата, за да възродим духовните си ценности и да имаме икономически просперитет", заяви в словото си областният управител на Русе Борислав Българинов.

Кметът на града Пенчо Милков каза, че единението помежду ни днес може да ни помогне да бъдем на нивото на нашите предци и да ни поведе към велики дела.

"Да проявим разум, да проявим търпение, да не сме агресивни, да дадем от себе си - това са посланията на днешния ден. Така България ще пребъде", каза кметът.

С празнично военно шествие Ямбол отбеляза 6 септември

Церемонията премина под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. В чест на празника бе строен почетен караул, а Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен.

В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.
БТА