В областната болница в Търговище местата за интензивно лечение са заети на 90 процента. В момента в реанимацията са настанени девет интубирани пациенти, които се борят за живота си слез заразяване с коронавирус. За сравните в петък миналата седмица броят им е бил четири.

Запълването на реанимационните легла е най-сериозния проблем пред ръководството на здравното заведение. Персоналът също е на санитарният минимум. Нуждаещи се от реанимационни грижи, които не са болни от COVID-19, се настаняват в Хирургичното отделение, това обаче е свързано с повече медицинска апаратура и човешки ресурс.

Спират плановия прием в Университетската болница в Плевен

В болницата към днешна дата от коронавирус в разкритите отделения се лекуват общо 65 пациенти. По думите на главния лекар, характерното през тази вълна е, "че пациентите постъпват много късно и по-запуснати, идват в много тежко състояние и от другите общини".

Положителен факт е, че единици са болните лекари и медицински специалисти. Повечето са ваксинирани или вече преболедували. Един лекар не е на работа, но той не е положителен на коронавирус.
Д-р Светулков допълни, че докато при влизането на изискването за зелен сертификат броят на служителите без такъв е бил 111, то днес той вече е наполовина.
БТА