В България е много по-добре от Англия, споделя Джо
Половината от жителите на китното селце Паламарца са чужденци. Решихме да се запознаем с британците, тайландците, руснаците, нигерийците и българите там, които празнуват Великден заедно, макар и разделени в условията на пандемия.

Джо живее от пет години в Паламарца със своята съпруга. Идва от Северна Англия и не мисли да се връща на Острова. Всеки ден, с личния си автомобил, обикаля из селото и разнася храна на възрастните хора, заедно със Зехра – сътрудничка в кметството. Ежедневно помагат на 68-годишния дядо Рачко, разказва NOVA.

В период на пандемия притесненията на Джо и повечето заселници от Великобритания, са за възрастните хора в селото. 

Не се притеснявам за мен. Аз съм здрав и млад. Искам да запазим старите хора на селото. Обичам да помагам. Има добър живот и искам, и другите да има добър живот“, каза той и допълни, че е щастлив, че в този момент не е в Англия. 

„Имам една приятелка, която работи в автобуси. Нямат маски и ръкавици и много ги е страх от този вирус. Нямат респиратори и медиците трябва да решават, кой ще е жив и кой – няма да е жив. В България е много по-добре от Англия“, споделя Джо.

На същото мнение е и Ела, която срещаме на селската улица в Паламарца. Тя от Румъния, но живее от три години в Паламарца.

Продължаваме с Джо и Зехра към следващия адрес. Там е 83-годишната баба Вицка. Така, всеки ден, заселниците в Паламарца помагат с нещо на селото с общо 500 жители, повечето от които са възрастни.

„Те бяха първите, които дариха 250 маски на възрастните хора. Купуват храна на хората, които не могат да си позволят и не могат да излязат от дома си“, обясни Георги Георгиев,  кмет на Паламарца.

Доброволната самоизолация на село е решение, което 110-те заселници са взели още преди години заселвайки се в Паламарца. Така, настоящата ситуация приемат философски. Като Дмитрий, който е родом от Русия, но идва тук от Англия, където е работил 16 години.

Благодарен на възрастните хора в Паламарца е и 37-годишният Марк - първият чужденец заселил се преди 13 години в селото. Освен в Англия е живял в африкански страни и арабските емирства. Местните са го научили, как да оцелее на село. Затова сега им се реваншира.

Той вече отглежда зеленчуци и се чувства сигурен във време на световната пандемия COVID-19. 

„Много е важно хората да разберат, че този вирус е опасен. Ситуацията с моите приятели  и семейството ми в Англия е неприятна. Те не могат да живеят в къща на село. Те живеят къща, до къща и пак къща. Нямат дворове. Трябва да си купуват всичко, от което имат нужда само от магазините“, каза Марк.

Обединени, българи и чужденци почти не усещат проблема „коронавирус”. Но било така във всички села у нас. 

„В това трудно положение, ако може правителството да отпусне по временната заетост, ако може от Бюрата по труда, една част да се насочат към кметствата“, каза още кметът на Паламарца.
NOVA