Звезден солистичен състав в спектакъла на операта „Трубадур”
Звезден солистичен състав в спектакъла на операта „Трубадур” / Dariknews.bg, архив

Баритонът Йонуц Паску /Румъния/ и сопраното Йоана Железчева за първи път ще пеят заедно в спектакъла на операта „Трубадур" от Джузепе Верди на 8 октомври, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера.

Талантливият румънец с респектираща международна кариера отново ще зарадва своите вече многобройни български почитатели с участието си в ролята на Граф Ди Луна. През месец май баритонът „спаси" премиерата на операта „Трубадур", като се отзова светкавично по покана на директора на Операта Огнян Драганов. Зрителите и музикалните експерти високо оцениха вокалните и артистични качества на певеца и не пестяха суперлативите в своите коментари за неговото изпълнение.

Сопраното Йоана Железчева, след блестящото си представяне в ролята на Чо-Чо-сан само преди броени дни на старозагорска сцена, този път ще се превъплъти в една от своите знакови
роли - на Леонора. В ролята на Манрико гостува тенорът Даниел Дамянов, а в ролята на Азучена ще се представи младата солистка на Старозагорската опера Гергана Русекова. Ферандо ще бъде басът Александър Марулев - емблематична фигура в голямата музикална традиция на Старозагорската опера.

На диригентския пулт ще застане Красимир Къшев. Режисьор на спектакъла е Георги Динев, сценичната адаптация е на художника Димо Костадинов, диригент на хора е Младен Станев. Участват още солистите Емилия Джурова, Костадин Якшев, Сашо Стойков, Марио Стайков, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, както и представители на Прабългарска школа "Бага-тур".