Зелена светлина за проекта “Севтополис
Зелена светлина за проекта “Севтополис / netinfo
Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов получи днес официално становище от министър Стефан Данаилов относно внесената от Общината в Министерството на културата докладна записка за проекта “Севтополис”.

В официалното писмо се посочва, че във връзка с инициативата за изграждане на кръгово язовирно съоръжение с многообразни културни функции и парково пространство около археологическите структури на Севтополис във водите на яз. “Копринка” и предвид значимостта на обекта за културното наследство на България и развитието на туризма в региона, се иска становище на Общината относно провеждането на международен конкурс.

Този конкурс ще даде възможност да се представят по-широк кръг възможни концепции за експониране на посочения археологически обект.

“Вашата позиция ще бъде от съществено значение за изготвянето на планово задание за подготовката и провеждането на конкурс, както и за определяне на конкретните ангажименти на държавата и общината по реализацията на проекта”, се казва в становището.

Министерството на културата е потърсило компетентното становище и на Националния археологически институт и музей при БАН и Центъра за тракология.

Кметът Стефан Дамянов е инициирал създаването на комисия от специалисти за изготвяне на становището, поискано от Министерството. Ще бъде сформиран и комитет от учени, общественици, деятели на културата и туризма от държавни, обществени и частни организации за подкрепа на проекта.