Жители на казанлъшкото село Бузовград засадиха 15 дръвчета в подножието на местността Мегалита в памет на 14-годишния Иван Седмаков, който загина при пътен инцидент през ноември м.г. Мястото беше кръстено “Гората на Ванко”, а събитието се организира по повод днешната дата, когато загиналото момче щеше да навърши 15 години. Инициативата, която събра десетки жители на община Казанлък, започна с урок по пътна безопасност от служител на МВР, който припомни правилата, които трябва да спазват пешеходци и шофьори.

Денят продължи с поход до любимата местност на детето Мегалита и с историческа възстановка. 

Заради убитото от пиян и дрогиран шофьор дете: Организират отново протест в Бузовград

Правим това не защото ще намали мъката, а за да покажем на това съкрушено семейство, че не са сами”, каза пред журналисти Йоана Фильова, която е един от организаторите. Тя посочи, че детето е обичало природата и историята и допълни, че в негова памет ще има и бъдещи инициативи. 

Майката на момчето Теодора Седмакова благодари на всички, които са се събрали в негова памет. “Искам ние да сме последното семейство, пострадало от подобна трагедия. Хората трябва да разберат, че трябва да спрат да карат пияни и дрогирани, защото последствията са ужасни”, коментира тя и посочи, че най-лошото нещо е един родител да надживее детето си.

“За мен той е жив и никой не може да го отнеме от сърцето ми, но тази гора ще бъде една вечна памет за него, дори когато нас ни няма”, каза още Теодора Седмакова и изказа благодарност на организаторите на инициативата. 

“Като кмет искам да призова институциите да поемат отговорност за всичко, което трябва да бъде направено – от промяна на законите до осигуряване на повече полицейски екипи. Няма как гражданското общество да залавя престъпници и да спира пияни водачи да се качват в автомобилите си”, коментира кметът на Бузовград Мая Берова. Тя подчерта, че е нужно и обезопасяване на пътя, където е станал инцидентът. Берова отбеляза, че на общинската част от пътя са взети мерки за ограничаване на скоростта и изрази надежда това да бъде направено и в участъка, за който отговаря Агенция “Пътна инфраструктура”. 

Заради убитото от пиян и дрогиран шофьор дете: Протестиращи блокираха село Бузовград

На 11 ноември м.г. 57-годишният Димитър Косев блъсна и уби 14-годишния Иван Седмаков. Инцидентът стана на изхода на селото, където са се намирали три деца. Установено беше, че шофьорът е управлявал автомобила под въздействието на алкохол и наркотици.

Той избяга от местопроизшествието, укри се е и бе заловен четири часа по-късно в дома си. Пострадалото дете почина няколко дни по-късно в Университетската многопрофилна болница “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора. На 15 ноември 2022 г. Районният съд в Казанлък взе спрямо Димитър Косев постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”, но в началото на тази година той беше освободен под парична гаранция. Близки на загиналото дете и жители на селото и община Казанлък се събраха на множество протести на мястото на инцидента, пред Съдебната палата в Казанлък, в центъра на селото и пред Районната прокуратура в Стара Загора. 

В края на юли т.г. жители на Бузовград изградиха паметна плоча на детето на мястото на инцидента. Фильова коментира още, че борбата за справедливост след фаталния инцидент ще продължи. Предстои и учредяване на фондация на името на загиналото момче.