Започват строителните дейности по водния проект
Започват строителните дейности по водния проект / DarikNews.bg

Няма да има проблеми с водоснабдяването в града и няма да има и режим на водата по време на изпълнението на дейностите по интегрирания воден проект на Стара Загора, увери директорът на ВиК инж. Румен Райков. Договорът за строително-монтажните работи, които са на стойност близо 27 млн. лева, беше подписан от кмета Живко Тодоров и изпълнителния директор на „Трейс Груп Холд" Цветан Цонев.

„Трейс" е водещата фирма в обединение „Воден проект Стара Загора", което ще изпълнява СМР-то. В консорциума влизат още „Водстрой 98", Пи Ес Ай и „Инфраструктурно строителство" ЕОД.

Реалното строителство се очаква да започне до две-три седмици, увериха от ръководството на „Трейс". Проектът е изключително амбициозен, ще се изпълнява за десет месеца, на няколко площадки, с големи екипи, в които ще участват около 600 души и затова от фирмата са убедени, че дейностите ще приключат качествено и в срок.

Договорът за „Интегриран воден проект за Стара Загора", на стойност
40 399 582 лева по Оперативна програма „Околна среда" беше подписан на преди една година. Той включва изпълнение на главен колектор по улица "Княз Борис І" , отливен канал и дъждопреливник, канализационна и водоснабдителна мрежа в кв. "АПК", канализация на кв. „Кольо Ганчев-запад", канализационна мрежа на село Богомилово.

С този проект ще се завърши целия канализационен цикъл на Стара Загора, а новата Пречиствателна станция ще бъде донатоварена и ще заработи още по-качествено.

За Интегрирания воден проект Община Стара Загора получи от Министерството на околната среда и водите почетен знак и грамота за най-бързо преминал през оценка европейски проект. Стара Загора беше първият град, който успя да подготви и представи навреме във ведомството проекта, осигуряващ безвъзмездна финансова помощ в размер на над 39 167 млн. лв.

До края на годината проблемите с водоснабдяването и канализацията на Стара Загора ще бъдат решени, увери кметът Живко Тодоров.