Започва извънреден прием на проекти за земеделска техника
Започва извънреден прием на проекти за земеделска техника / Община Стара Загора

Започва извънреден прием на проекти за земеделска техника по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, който участва в откриването на седмото издание на изложението за земеделска техника, семена, торове и препарати Бата Агро. Приветствие към участниците в проявата от името на кмета Живко Тодоров отправи заместник кметът Иванка Сотирова.

Според заместник министър Костов в първия ден на отваряне на прозореца са подадени 602 проекта, което показва, че интересът по мярката продължава да е много активен и очевидно 52 млн. евро ще бъдат изцяло усвоени.

Огромната част от обновяването на машинния парк на нашето земеделие се дължи на европейските програми. От броя налични трактори, около 8 % са изцяло нови или закупени през последните 5 години, отбеляза доц. Костов. От броя на закупените нови около 1 000 комбайна, 800 са с европейски средства. Специалистите смятат, че над 70 на сто от земеделската земя у нас се обработва с новозакупена високоефективна техника.

България се нуждае от тази високотехнологична техника, за да спази всички агро-екологични изисквания и да посрещаме подготвени предизвикателствата на бъдещето, каза още зам.-министърът.