Започна розоберът
Започна розоберът / netinfo

Започна тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят.
От вчера в селата в Пловдивско вече се прибират първите килограми цвят маслодайна и роза. До ден- два започва брането на рози и в Казанлъшко, като очакванията са, че масовият розобер ще започне в края на тази седмица.
Това съобщи за Дарик един от най- големите розопроизводители, розопреработватели и розотърговци в страната Димитър Лисичаров от розоварна „Еньо Бончев".
Лисичаров е внук на един от четиримата най- големи розотърговци и розопроизводители в България от началото на 20-ти век Еньо Бончев. Фамилният поминък е от 1909 година.


С близо 10 дни по-късно, в сравнение с миналата година стартира тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят, като основната причина за това е влажното и по-студено време тази пролет. Лисичаров прогнозира по-слаба за розопроизводителите година, в сравнение с предходната, която е определена като „най- силната за бранша от последните десетина години".
Стартовата цена за розоберачите, с която започва тазгодишният розобер,е 60 стотинки за килограм набран розов цвят, като в зависимост от хода на кампанията, тя ще търпи корекции.
Според Димитър Лисичаров, е твърде рано да се кажат по-категорични изкупни цени на розовия цвят от розоварните, тъй като това се определя в хода на кампанията и нейното развитие.


И тази година проблемът с дефицита на розоберачи ще стои пред част от розопроизводителите, въпреки сериозната ангажираност на ромите в тази кампания.
Днес, след среща на кмета на Казанлък Галина Стоянова и Веселина Ралчева от Българската асоциация „Биопродукти" с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин стана ясно, че на утрешно заседание на МС вицепремиерът внася от свое име проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Целта е да бъдат уредени неуредените трудови правоотношения и усъвършенстване и прецизиране на действащи текстове в Кодекса на труда (КТ).


Със законопроекта се предлага приемане на нова законодателна разпоредба в чл. 114 а от КТ, с оглед необходимостта от регламентиране на краткотрайна сезонна селскостопанска работа, възлагана от регистрирани земеделски стопани, чрез сключване на трудови договори за един ден. Трудовите договори ще могат да се сключват само за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят за професии, неизискващи специална квалификация.
В проекта за изменение е предвидено, че с един работник такива временни договори могат да бъдат сключвани за общо не повече от 90 работни дни в календарната година. В текста се предвижда за тях да не се изпращат уведомления в НАП, за изпълнение на работата не се връчва длъжността характеристика и не се издава заповед за прекратяване на този договор.
Предлагат се и изменения, с които ще се даде възможност лицата, които полагат труд по време на сезонна селскостопанска работа, да не бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица.
С тази промяна, която след утрешното заседание на Министерски съвет, ще бъде внесена в Народното събрание, се дава възможност на розопроизводителите да ползват още една, трета, форма за наемане на работна ръка - т.нар. ваучери или еднодневни трудови договори. Това е въпрос, за който розопроизводителите настояваха да бъде законодателно решен.


Близо 36 хиляди са декарите с маслодайна роза в България, като половината от тях са в Казанлъшко.
През миналата година доброто качество на произведеното розово масло стигна рекордна цена на световните пазари от 7 хиляди евро за килограм.