Заплащане и безплатно обучение за доброволческите отряди
Заплащане и безплатно обучение за доброволческите отряди / Общинска администрация - Стара Загора

Условията, при които ще работят доброволческите формирования бяха обсъдени на работна среща на секретаря Цена Велкова с кметовете и кметските наместници.
С решение на Общински съвет Стара Загора се създават доброволчески формирования от 30 души за Стара Загора, 10 - за района на Старозагорските бани и по 5 души за района на Калояновец, Могила, Хан Аспарухово и Дълбоки.

Доброволческите групи ще бъдат в помощ на кметовете и кметските наместници в съответния район при различни аварийни ситуации - пожари, наводнения, почистване на пътищата при зимни условия и др.

До 28 декември т.г. ще се приемат документи на кандидатите за доброволци, но това не е краен срок, обясни Веселин Кузманов, секретар на Щаба за защита при бедствия. Всеки доброволец ще получава по 400 лева за облекло за две години. Ще се заплаща по 1,85 лева на час, съобразно минималната работна заплата. Според решението на ОбС кметът на Община Стара Загора може да увеличи по своя преценка тарифата на почасовото заплащане. Ще бъдат организирани курсове за обучение, които ще бъдат безплатни.

Кандидатите могат да получат помощ в общината при подготовката на документите, а психотестове в Психодиспансера ще бъдат безплатни. При нужда може да бъде осигурен транспорт до града и обратно.

Валери Иванов - началникът на отдел Опазване на обществения ред и управление при кризи, обърна внимание, че е важно да се говори с работодателите, които трябва да подпишат декларация, че дават съгласието си техен служител да бъде включен в доброволчески отряд и да отсъства от работа, когато се наложи, като в този ден ще се води в неплатен отпуск.