За криворазбраната демокрация, за миналото и настоящето
За криворазбраната демокрация, за миналото и настоящето / снимка: Министерство на културата
За криворазбраната демокрация, за миналото и настоящето
46927
За криворазбраната демокрация, за миналото и настоящето
  • За криворазбраната демокрация, за миналото и настоящето

Изминаха 22 години от свалянето на Тодор Живков от власт. Младото поколение няма спомени за онова време и единствено от разказите на своите родители, баби и дядовци, може да добие представа за живота в България по време на комунизма. И както винаги, няма единен отговор на въпроса, кога минусите са били повече от плюсовете и обратно. В зависимост от своите идеали мненията на хората се разцепват по отношение на добрините и злините, които им е дал или отнел комунистическия режим. Но едно е безспорен факт - който е живял през тези години, никога няма да ги забрави.


По-възрастните си спомнят с носталгия за реда, дисциплината, морала на годините преди демокрацията. Думата „демокрация" за мнозина обаче трябва да бъде изписана в кавички, защото както твърдят някои старозагорци - „Побългарили сме и демокрацията". Разсъжденията на старозагорци за криворазбраната демокрация, за миналото и настоящето може да чуете в прикачения звуков файл.


Един от афоризмите, свързан с България, на старозагореца Димитър Подвързачов гласи: „Знам: твоето минало е славно. И бъдещето ти ще е не по-малко славно в историята. Но кажи ми, как да преживея мизерното ти настояще?"