Възстановиха откраднатия бюст-паметник на Димитър Наумов
Възстановиха откраднатия бюст-паметник на Димитър Наумов / Общинска администрация - Стара Загора

В парк „Пети октомври" днес бе монтиран възстановеният от Община Стара Загора бюст-паметник на Димитър Наумов. Той бе похитен от крадци през септември 2007 г. За възстановяването му общината обяви конкурс, на който бяха представени 5 проекта.

На 26.09.12 г. журито с председател проф. Константин Денев от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий", не успя да избере проект, който отговаря на изискванията на обявения конкурс. Поради това се наложи провеждане на втори етап, до който бяха допуснати проектите на Стефан Владов и Константин Ненов.

Новият бюст е дело на Стефан Владов, завършен с участието на скулптора Красимир Зарков, автор на монументалната пластика Птица Феникс на площада пред общината.

Роденият в Стара Загора през 1851 г. Димитър Наумов, е виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението. Учил е в цариградския Роберт колеж и е завършил земеделско училище в Табор /Чехия/. През 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно - представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназия в Стара Загора.

Димитър Наумов, един от строителите на следосвобожденска Стара Загора умира през 1884 г., едва на 33 години.

През 1934 г., по повод 50-годишнината от смъртта му, признателните старозагорци издигат в днешния парк „Пети октомври" бюст на своя именит съгражданин. Бюстът е бронзов, монтиран е върху гранитен постамент. Автор и изпълнител на проекта тогава е скулпторът Васил Вичев.