храм
храм / netinfo
Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан извърши водосвет и поръси репликата на Самарското знаме, което се пази в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Това стана на церемония в катедралния храм „Св. Димитър“, в присъствието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и гостуващия посланик на Руската федерация Анатолий Макаров, който е на двудневна визита в побратимения на руския Самара град.

Оригиналното Самарско знаме е ушито от монахините на Иверския девически манастир от тежък копринен плат от три цвята – малинов, бял и светлосин. От двете му страни имало черен кръст, обшит с красиви златни арабески. В средата на кръста от едната страна била изобразена Иверската икона на Божията Майка, а от другата страна - Светите братя Кирил и Методий и съответно надписи: „Города Самара, болгарскому народу в 1876 году“ и „Да воскреснет Бог и расточится врази его.“ Иконите на знамето - реплика, което беше осветено днес в храма, са нарисувани от двамата братя –художници от Стара Загора – Михаил Косев и Димо Генов.

Преди 140 години, на 18 май 1877 година, в румънския град Плоещ руският княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на Трета дружина на българското опълчение подп. Павел Калитин. Под знамето-светиня, българи и руси се сражават край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново.

По този повод пред паметника на подп. Павел Петрович Калитин днес с тържествена церемония бяха поднесени венци и цветя.

„От мое име и от името на своите съграждани казвам на нашите гости от Русия  едно голямо благодаря! За това, което руският народ направи за България и за помощта, която ни оказа в нашата битка да бъдем отново независима и суверенна  държава. Благодарение на нашите общи усилия, на тази победа, която заедно извоювахме под Самарското знаме, Стара Загора е в този вид, който я виждаме днес, имаме България в този вид, в който е днес.Това Самарско знаме е напоено с кръвта на руски войни и бъгарски опълченци, които смело и жертвоготовно защитаваха правото на българския народ да бъде свободен и независим. Тези млади лица, които виждате тук, всички знаят какво направи Русия за нас. Каквото и да стане във времето, каквото и да се случва, ние винаги ще помним и ще предаваме на следващите поколения, че руският и българският народ са братски и това трябва да продължи и във времето.“, заяви кметът на Стара Загора.

По-късно днес той ще проведе среща с посланик Макаров. Визитата на дипломата продължава и утре с посещение на Регионалния исторически музей и Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.