Тържествена церемония по случай коронясването на тазгодишната Царица Роза в Казанлък се състоя на площад „Севтополис“. Официален гост на събитието беше вицепрезидентът Илияна Йотова, която короняса Белослава Желева и поздрави нея и нейните подгласнички Тереза Палова и Габриела Петкова. Събитието е част от програмата на 119-ите Празници на розата в Казанлък и от днешната програма по случай празника на града. 

На церемонията присъстваха кметът на града Галина Стоянова, кметовете на побратимени на Казанлък градове, народни представители и представители на общински, областни и държавни структури, както и стотици жители и гости на града. 

БТА

„Европейска райска долина – така наричат Казанлъшката долина“, заяви Илияна Йотова. Тя определи града като магическо място, на което се събират не само цветята, а и историята и философията на един народ. Вицепрезидентът благодари на казанлъчани за това, че поколения наред съхраняват тази чудесна българска традиция и че прославят страната с българската роза. „Нека душите ни да останат чисти както са онези малки капчици брилянтна роса всяка сутрин върху листенцата на майските рози“, пожела Йотова. 

Кметът на града Галина Стоянова поздрави присъстващите. „Тази вечер ще изпълним един свещен ритуал по коронясване на най-младата Царица Роза на Казанлък“, заяви тя и напомни, че традициите на празника са вече на почти 120 години. 

БТА

Музикален поздрав към гостите на церемонията отправиха струнен квартет „Интро“ и ансамбъл „Елика“. Специално за Царица Роза 2022 Белослава Желева небето над площад „Севтополис“ беше озарено от светлинното шоу с дронове „Небето на Царица Роза“, а тържествата завършиха с празнична заря и с концерт на Владимир Ампов – Графа.
БТА