Васил Михайлов със звезда в Алеята на славата в Стара Загора
Васил Михайлов със звезда в Алеята на славата в Стара Загора / Dariknews.bg

Една от легендите на българското кино и театър Васил Михайлов вече има своя звезда в Алеята на славата, разположена на западния вход на сградата на Държавна опера-Стара Загора. Откриването й бе част от съпътстващите събития на фестивала за ново европейско кино, който се провежда в Стара Загора. Проявата стартира на 30 май и ще продължи до 3 юни.

Васил Михайлов е третият актьор, който се радва на собствена звезда в Алеята на славата. Заедно с това легендата засади липа, а в сряда ще получи и голямата награда за цялостно творчество "Златната липа". Преди това със същото бяха удостоени Мария Статулова и италианецът Джанкарло Джанини. Двамата бяха специални гости съответно на първото и второто издание на фестивала.

"Когато аз играех в Стара Загора бяхме 4-5 актьори. Сега си направих труда да проверя - завършилите актьори от Стара Загора са над 150. Старозагорската мая е такава - липи, поети, опера, театър и кино! Градът ни е такъв", заяви Васил Михайлов.

Той бе поздравен от певиците на Тракийското дружество в Стара Загора, които в негова чест изпълниха едноименната песен от филма "Капитан Петко Войвода". От името на председателя на Тракийското дружество Петра Мечева Васил Михайлов получи и красив букет.

„Всеки, който се чувства свързан със Стара Загора, да дойде като усети, че му е време, да засади една липа, да се погрижи за нея. Дойде и моето време - това е първото дърво, което засаждам", призова Васил Михайлов. Съдействие по време на церемонията му оказа Веселин Плачков, който нашумя с ролята на Васил Левски във филма на Максим Генчев "Дяконь Левски". Плачков е водещ на третото издание на "Златната липа".

дин акьор играе от бебе до баба, не може само войводи", сподели виждането си за професията Михайлов и допълни, че ако не беше се захванал с кино и театър, пак е щял да бъде артист, но оперен.

Старозагорецът сподели радостта си и от вида на града в момента и поздрави кмета на Стара Загора Живко Тодоров за работата. „Виждам, че се прави нов парк, близо до мястото, където съм живял. Едно време там свършваше почти Стара Загора. Поздравления!И кметът да не го изпуснете, момчето върши работа", допълни актьорът, учил поколения българи на родолюбие.